در طول زنجیرهغذایی کشاورزی، از مزرعه تا روی میز غذا، بازار بسیار بزرگی برای کاربردهای فناوری نانو در آینده وجود دارد. مقیاس نانو در بخش غذا و نوشیدنی موضوع تازهای نیست؛ در سالهای گذشته در فرمولاسیون، تولید و فرآوری غذاهای تقویتی و کارکردی، پدیدههای مختلفی در این مقیاس مشاهدهشده و مورد استفاده قرار گرفتهاند. بهعنوان مثال مدتهای زیادی است که از علم کلوئیدها برای تولید مواد غذایی استفاده میشود. گروهی از غذاها و نوشیدنیها وجود دارند که حاوی اجزای نانومقیاس بوده و یا در فراوری آنها از فرایندهای نانو بهره برده میشود (مانند محصولات لبنی)؛ همچنین در برخی موارد از دستکاری نانوذرات طبیعی استفاده میشود.
در سالهای اخیر محققان توانستهاند با انجام تحقیقات فراوان، به کاربردهای تازهای از فناوری نانو در بخش کشاورزی دست یابند که شاید این کاربردها در صنایع غذایی تنوع و جذابیت بیشتری نسبت به سایر بخشهای مرتبط با کشاورزی داشته باشند؛ غذاهایی که بسته به ذائقه مصرفکننده و نیازهای سلامتی وی میتوانند رنگ، طعم و حتی اجزای مغذی خود را تغییر دهند، فیلترهایی که میتوانند مواد سمی را از غذا جدا کرده و یا با استفاده از جابهجا کردن مولکولهای خاص بر اساس شکل (و نه اندازه آنها)، طعم را عوض کنند و بستهبندیهایی که در صورت خراب شدن محتوای خود، مصرف کننده را از طریق تغییر رنگ آگاه میسازند، از کاربردهای فناوری نانو در بخش صنایع غذایی محسوب میشوند.
در مجموع فناوری نانو میتواند در بخش های مختلف مرتبط با کشاورزی مانند صنایع تبدیل، فنی و مهندسی کشاورزی، زراعت و باغبانی، گیاهپزشکی، شیلات و دام و طیور تحولات چشمگیری ایجاد نماید. در ادامه به اختصار با هر یک از موارد بیان شده آشنا خواهید شد.
این مقاله در نشریه فناوری نانو شماره 168 در تاریخ 1390/07/15 به چاپ رسیده است.
در سالهای اخیر محققان توانستهاند با انجام تحقیقات فراوان، به کاربردهای تازهای از فناوری نانو در بخش کشاورزی دست یابند که شاید این کاربردها در صنایع غذایی تنوع و جذابیت بیشتری نسبت به سایر بخشهای مرتبط با کشاورزی داشته باشند؛ غذاهایی که بسته به ذائقه مصرفکننده و نیازهای سلامتی وی میتوانند رنگ، طعم و حتی اجزای مغذی خود را تغییر دهند، فیلترهایی که میتوانند مواد سمی را از غذا جدا کرده و یا با استفاده از جابهجا کردن مولکولهای خاص بر اساس شکل (و نه اندازه آنها)، طعم را عوض کنند و بستهبندیهایی که در صورت خراب شدن محتوای خود، مصرف کننده را از طریق تغییر رنگ آگاه میسازند، از کاربردهای فناوری نانو در بخش صنایع غذایی محسوب میشوند.
در مجموع فناوری نانو میتواند در بخش های مختلف مرتبط با کشاورزی مانند صنایع تبدیل، فنی و مهندسی کشاورزی، زراعت و باغبانی، گیاهپزشکی، شیلات و دام و طیور تحولات چشمگیری ایجاد نماید. در ادامه به اختصار با هر یک از موارد بیان شده آشنا خواهید شد.
این مقاله در نشریه فناوری نانو شماره 168 در تاریخ 1390/07/15 به چاپ رسیده است.