در ابتدای هر طرحی باید نوع محصول خود را مشخص کنید و باید توجه داشت مهمترین نکته در این قسمت درک کامل و مشرف بودن کامل به محصول و تکنولوژی تولید آن می باشد پس از مشخص کردن محصول در ابتدا اولین کاری که انجام می دهیم به سایت استاندارد (لینک آن در پیوندها موجود است) رفته و با جستجو محصول استانداردهای لازم برای محصول را بدست می آوریم توجه کنید که در جستجو محصول امکان دارد در ابتدا در مورد بعضی محصولات استاندارد آنها یافت نشود مانند بیسکویت که باید گزینه های دیگر را امتحان کرد بطور مثال برای بیسکویت غلات را جستجو کنید.
در ادامه با بدست آوردن استاندارد کل تعاریف مربوط به محصول در اختیار شما قرار می گیرد پس حالا دیگر تعریف کامل محصول را دارید بطور مثال در اینجا گوشه ای از استاندارد شیر را می آورم:
تعریف طبق استاندارد:
شير Milk
شيربه ترشح طبيعي پستان دام اطلاق ميشود كه از يك يا چند دو شش پي در پي دامهاي شيرده حلال گوشت به دست مي آيد ، بدون آنكه چيزي به آن اضافه يا از آن چيزي كم شده باشد شير مايع بطور مستقيم در توليد ساير فرآورده هاي شيري مورد استفاده قرار مي گيرد .
يادآوري1 : منظور از شير در اين استاندارد شير حاصل از گاو مي باشد چنانچه از دام ديگري استفاده شود بايد نام دام ذكر گردد.
شيرخام Raw milk
شيرخام مايعي است مترشحه حاصل از دوشش كامل پستان دام سالم حداقل چهار روز پس از زايمان كه با اصول صحيح، تغذيه و نگهداري شده باشد و در شرايط بهداشتي (مطابق با استاندارد ملي ايران 5561 : سال 1379) دوشيده شده و تحت هيچ شرايطي آب يا ماده ديگري به آن اضافه و يا از آن كسر نگرديده باشد، همچنين شير خام بايد فاقد آغوز باشد و هيچگونه عمليات فرآوري روي آن انجام نشده باشد.
يادآوري 1 – شيرخام رابلافاصله پس از دوشش خنك نموده و در شرايط مناسب تا 4 درجه سلسيوس سرد شود.
يادآوري 2 – شيرخام بايد با دماي كمتر از 8 درجه سلسيوس تحويل گرفته شود و يخ زده نباشد.
يادآوري 3 – شيرگاوهايي كه تحت درمان آنتي بيوتيك و يا مواد هورموني و ياداروئي ديگر قرار گرفته اند بايد حداقل تا پايان مدت زمان تعيين شده در دستورالعمل دارو و مطابق با توصيه دكتر دامپزشك، با شير ساير شيرها مخلوط و مصرف نگردد..........
نکته قابل توجه در اینجا آن است که در بعضی از محصولات این تعاریف کافی نمی باشد و باید به دنبال اجزاء و ترکیبات آنها نیز باشیم و آنها را نیز در طرح قرار دهیم بطور مثال برای شیر جدول زیر را درج کنیم:
پس از بدست آوردن تعاریف و اجزاء و ترکیبات باید به دنبال تعرفه گمرکی ، سود بازرگانی ، کد محصول باشیم که آسان ترین راه برای بدست آوردن آن اداره صنایع و معادن می باشد که با مراجعه به سایت (سایت در لینک پیوندها موجود است) یا حضوری و رفتن به کتابخانه سازمان کل این موارد را می توان بدست آورد راه دیگر هم استفاده از طرح های آماده اداره تعاون و اداره صنایع و معادن می باشد.(توجه داشته باشید که در بعضی از محصولات به غیر از خود محصول باید به تعاریف محصول یا ترکیب دیگری نیز بپردازیم مثلاً در مورد ماست باید به تعاریف و استانداردها و تعرفه های شیر نیز بپردازیم)
پس از بدست آوردن این موارد قسمت اول طرح تمام می شود و شما می توانید به قسمت های بعدی طرح رفته و دیگر کارها را انجام دهید که در قسمت بعدی برای شما می گوییم.
نمونه ای از قسمت اول طرح
نام و نوع کالای تولیدی:ماست
شماره تعرفه گمرکی: 04031090
کالا طبق استاندارد ملی 695 و 4046 تولید می شود.
تعریف طبق استاندارد:
ماست Yoghurt
ماست(Yoghurt) را عثماني ها ساختند، ماست فرآورده تخميري اسيدي با PH بين 5 /4- 1/4 مي باشد كه داراي خواص فيزيكي ژل مانند است و حاوي مواد معطر و طعم دهنده.و از نظر ارزش غذايي نسبت به شير در رتبه بالاتري قرار دارد.
ماست فرآورده اي است كه از انعقاد شير پاستوريزه در اثر تخمير لاكتيكي شير بواسطه باكتريهاي اختصاصي لاكتيك بويژه لاكتوباسيلوس دلبروكي زير گونه بولگاريكوس و استرپتوكوكوس ترموفيلوس به ميزان معين و در درجه حرارت و زمان مشخص بدست مي آيد .
منبع: جزیره صنایع غذایی
در ادامه با بدست آوردن استاندارد کل تعاریف مربوط به محصول در اختیار شما قرار می گیرد پس حالا دیگر تعریف کامل محصول را دارید بطور مثال در اینجا گوشه ای از استاندارد شیر را می آورم:
تعریف طبق استاندارد:
شير Milk
شيربه ترشح طبيعي پستان دام اطلاق ميشود كه از يك يا چند دو شش پي در پي دامهاي شيرده حلال گوشت به دست مي آيد ، بدون آنكه چيزي به آن اضافه يا از آن چيزي كم شده باشد شير مايع بطور مستقيم در توليد ساير فرآورده هاي شيري مورد استفاده قرار مي گيرد .
يادآوري1 : منظور از شير در اين استاندارد شير حاصل از گاو مي باشد چنانچه از دام ديگري استفاده شود بايد نام دام ذكر گردد.
شيرخام Raw milk
شيرخام مايعي است مترشحه حاصل از دوشش كامل پستان دام سالم حداقل چهار روز پس از زايمان كه با اصول صحيح، تغذيه و نگهداري شده باشد و در شرايط بهداشتي (مطابق با استاندارد ملي ايران 5561 : سال 1379) دوشيده شده و تحت هيچ شرايطي آب يا ماده ديگري به آن اضافه و يا از آن كسر نگرديده باشد، همچنين شير خام بايد فاقد آغوز باشد و هيچگونه عمليات فرآوري روي آن انجام نشده باشد.
يادآوري 1 – شيرخام رابلافاصله پس از دوشش خنك نموده و در شرايط مناسب تا 4 درجه سلسيوس سرد شود.
يادآوري 2 – شيرخام بايد با دماي كمتر از 8 درجه سلسيوس تحويل گرفته شود و يخ زده نباشد.
يادآوري 3 – شيرگاوهايي كه تحت درمان آنتي بيوتيك و يا مواد هورموني و ياداروئي ديگر قرار گرفته اند بايد حداقل تا پايان مدت زمان تعيين شده در دستورالعمل دارو و مطابق با توصيه دكتر دامپزشك، با شير ساير شيرها مخلوط و مصرف نگردد..........
نکته قابل توجه در اینجا آن است که در بعضی از محصولات این تعاریف کافی نمی باشد و باید به دنبال اجزاء و ترکیبات آنها نیز باشیم و آنها را نیز در طرح قرار دهیم بطور مثال برای شیر جدول زیر را درج کنیم:
اجزاء اصلی | محدوده تغیرات | مقدار متوسط |
آب | 5/89-5/85 | 5/87 |
جامد تام | 5/14-5/10 | 13 |
چربی | 6-5/2 | 9/3 |
پروتئین | 5-9/2 | 4/3 |
لاکتوز | 5/5-6/3 | 8/4 |
مواد معدنی | 9/0-6/0 | 8/0 |
پس از بدست آوردن تعاریف و اجزاء و ترکیبات باید به دنبال تعرفه گمرکی ، سود بازرگانی ، کد محصول باشیم که آسان ترین راه برای بدست آوردن آن اداره صنایع و معادن می باشد که با مراجعه به سایت (سایت در لینک پیوندها موجود است) یا حضوری و رفتن به کتابخانه سازمان کل این موارد را می توان بدست آورد راه دیگر هم استفاده از طرح های آماده اداره تعاون و اداره صنایع و معادن می باشد.(توجه داشته باشید که در بعضی از محصولات به غیر از خود محصول باید به تعاریف محصول یا ترکیب دیگری نیز بپردازیم مثلاً در مورد ماست باید به تعاریف و استانداردها و تعرفه های شیر نیز بپردازیم)
پس از بدست آوردن این موارد قسمت اول طرح تمام می شود و شما می توانید به قسمت های بعدی طرح رفته و دیگر کارها را انجام دهید که در قسمت بعدی برای شما می گوییم.
نمونه ای از قسمت اول طرح
نام و نوع کالای تولیدی:ماست
شماره تعرفه گمرکی: 04031090
ردیف | انواع ماست | کد محصول |
1 | ماست پاستوریزه | 15201231 |
2 | ماست میوه | 15201232 |
3 | ماست خامه دار | 15201233 |
کالا طبق استاندارد ملی 695 و 4046 تولید می شود.
تعریف طبق استاندارد:
ماست Yoghurt
ماست(Yoghurt) را عثماني ها ساختند، ماست فرآورده تخميري اسيدي با PH بين 5 /4- 1/4 مي باشد كه داراي خواص فيزيكي ژل مانند است و حاوي مواد معطر و طعم دهنده.و از نظر ارزش غذايي نسبت به شير در رتبه بالاتري قرار دارد.
ماست فرآورده اي است كه از انعقاد شير پاستوريزه در اثر تخمير لاكتيكي شير بواسطه باكتريهاي اختصاصي لاكتيك بويژه لاكتوباسيلوس دلبروكي زير گونه بولگاريكوس و استرپتوكوكوس ترموفيلوس به ميزان معين و در درجه حرارت و زمان مشخص بدست مي آيد .
منبع: جزیره صنایع غذایی
آخرین ویرایش: