كاربرد بریدها

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
كاربرد بریدها در درجه اول بر طبق شكل ساختار آنها میباشد. سپس عوامل دیگری نظیر جنس برید و نوع بافت آن مطرح می گردد. جائیكه بحث پارچه های تیوبی یا نواری مطرح باشد، بریدها رقابت قابل ملاحظه ای با بافتهای تاری- پوی یا حلقوی خواهند داشت.


بریدهای تخت
بدلیل شكل مخصوص خود عمدتا در مواردی كه نیاز است نیرو در یك سطح توزیع شود، مورد استفاده قرار می گیرند. بعنوان مثال در كمربندهای اتومبیل لازم است نیروی نگهدارندۀ راننده بصورت بار گسترده وارد شود تا هم قدرت نگهدارندگی بالایی داشته باشد و هم اینكه خط اثر نیرو به شخص مذكور صدمه ای وارد نسازد. موارد دیگری كه مطابق همین استدلال از برید تخت برای تولید آنها استفاده میشود عبارتند از: كمربندها، باندهای صنعتی، تسمه ها، نوارها و جلدهای صحافی، فتیله ها و غیره.


بریدهای تیوبی

دارای یك شاخص میباشند و آن سطح مقطع گرد آنهاست. سطوح مدور به این دلیل كه هیچ گوشه یا زاویه ای ندارند دارای كمترین تمركز تنش میباشند. لذا یكی از موارد اصلی كاربرد بریدهای تیوبی یا گرد، طناب هایی است كه باید مقاومت كششی بالایی داشته باشند. به عنوان مثال طناب های چتر نجات، طناب های كوهنوردی و غیره میباشد. یكی دیگر از خصوصیات بریدهای تیوبی این است كه میتوانند بصورت تیوب های توخالی (بدون مغزی) تولید شوند. این ویژگی امكان استفاده از این دسته بریدها را به عنوان روكش در موارد مختلف به ما می دهد. به عنوان مثال از این محصول به صورت روكش سیم های برق جهت جلوگیری از ضربه خوردن سیم های برق و به طور كلی عایق كردن آنها به كار می رود. كاربرد جالب تر اینگونه بریدها عایق روی سیم های آنتن (انتقال امواج صوتی، تصویری) درمقابل اغتشاش امواج است. كاربرد عمدۀ دیگر این نوع بریدها پوشاندن سیم ها یا شلنگ هایی است كه لازم است در مقابل ضربه و حرارت مقاوم باشند. مثلاً شیرهای پمپ بنزین، شلنگ های گاز، شلنگ های آتش نشانی، سیم های اتو و غیره میباشد. سایر كاربردهای آن به طور مختصر سیم های ماهیگیری، روكش لوله ها، بند كفش و چكمه و غیره میباشد.

بریدهای چهارگوش
نوع سوم بریدها، بریدهای چهارگوش اند كه كاربرد آنها عمدتاً در عایق بندی رطوبتی و حرارتی است. این نوع بریدها به دلیل شكل خاصی كه دارند در اتصالات شیرآلات و نیز در كوره های حرارتی استفاده میشوند. الیاف مورداستفاده در این شاخه عمدتاً آزبست میباشد. ولی به دلیل مشكلات زیست محیطی امروزه به فكر جایگزینی این الیاف با كتان یا الیاف مصنوعی هستند كه تاحدودی نیز در این امر موفق بوده اند. در مواردی كه عایق بندی در دمای بالا موردنیاز است این بریدها به وسیله محلولهای گرافیت آغشته میشوند. این نوع بریدها قادر به تحمل دمای حدأكثر c °650 (F °1200) برای بخار آب و c °450 (F °850) در حالت اكسید شدن میباشند. آخرین شاخه از بریدها، بریدهای فانتزی میباشند كه همانگونه كه از نامشان پیداست به منظور امور تزئینی مورداستفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال در طناب پرده ها، طناب آویز لوسترها و مواردی مشابه این كه نیازمند طناب های تزئینی البته با مقاومت كششی بالا میباشند از این نوع بریدها استفاده میشود.
 
بالا