بمب کالریمتر
بمب کالریمتر
ساده ترین نوع این دستگاه از یک اتاقک فلزی محکم (بمب) که در داخل مخزن عایق حاوی اب قرار میگیرد ساخته شده است.نمونه غذا در داخل بمب جای میگیرد و سپس به داخل ان اکسیژن فشرده وارد نموده و بعد از اندازه گیری حرارت آب اطراف بمب.توسط جریان برق محتویات ان را میسوزانند.حرارت حاصل از اکسیداسیون توسط بمب و اب جذب میگردد.پس از برقراری تعادل حرارت اب مجددا اندازه گیری میشود.مقدار حرارت تولید شده با استفاده از اختلاف درجات حرارت قبل و بعد از سوزاندن و همچنین وزن و درجه حرارت ویژه اب و بمب تعیین میگردد.
بوسیله بمب کالریمتر میتوان انرژی خام غذا یا اجزای ان و بافت های حیوانیو انواع مواد دفعی را اندازه گیری کرد.به طور مثال چربی ها 2.5 برابر کربوهیدراتها انرژی تولید میکنند.
به این ترتیب مقدار انرژی شیمیایی غذا با سوزاندن ان و تبدیل به انرژی حرارتی اندازه گیری میشود.این تبدیل با سوزاندن غذا صورت گرفته و به مقدار حرارتی که از اکسیداسیون کامل واحد وزن غذا به دست می اید انرژی خام یا حرارت احتراق غذا گفته میشود.
یکی از واحدهای استاندارد و نسبتا قدیمی انرژی که در جیره نویسی دام و طیور کاربرد دارد همین انرژی خام میباشد