خوب برای شروع اول یه مقدمه ای از توت فرنگی رو میگم
تاریخچه توت فرنگی
توت فرنگی از نظر میوه یه گیاه نسبتا جدیده . در قرن 14 میلادی در فرانسه مستقیما از طبیعت آزاد جنگل به زمین های زراعی منتقل شد و از اون به عنوان گیاه اهلی نام می بردند.
توت فرنگی وحشی منشا آسیایی ، اروپایی و آمریکایی داره و در سال 1629 توت فرنگی معروف به ویرجینیایی از آمریکای شمالی به اروپا برده شد و در کشورهای فرانسه و انگلستان حدود یکصد سال مورد استفاده محدود در باغ های گیاه شناسی قرار گرفت و به علت عدم سازگاری با شرایط محیطی نتوانست جایگزین انواع توت فرنگی جنگلی شود .
در سال 1712 یک افسر فرانسوی به نام فریزیر نوعی توت فرنگی با میوه درشت را که حساس به خشکی و مقاوم به سرما بود به نام توت فرنگی شیلی ، ازشیلی به فرانسه برد که این نوع توت فرنگی به علت داشتن عطر و طعم خوب و درشتی مورد استقبال دوستداران این گیاه قرار گرفت .
توت فرنگی در ابتدا تک جنس بوده و چندین سال بعد از کشت توام توت فرنگی شیلی و ویرجینیا موفق به تشکیل میوه روی بوته های نوع شیلی شدند و این روش بعدها پایه و اساس پرورش توت فرنگی تک جنسی از جمله توت فرنگی شیلی گردید .
دوچزن اولین دانشمندی است که در سال 1766 به خصوصیات جنسی توت فرنگی نوع شیلی پی برد و متوجه عدم باروری آن در کاشت خالص گردید . به دنبال تلاقی بین توت فرنگی های شیلی و ویرجینیا که هر دو دارای کروموزوم های مساوی هستند انجام داد و از این نوع تلاقی نوعی توت فرنگی میوه درشت به نام فراگاریا اناناسا بوجود آمد که از توت فرنگی ویرجینیا به عنوان پدر ، رنگ قرمز و گوشت سفت و از توت فرنگی شیلی به عنوان مادر ، عطر و طعم و درشتی و مقاومت به سرما را به ارث برده.
تولید تجاری توت فرنگی در قرن 19 و 20 میلادی با افزایش سطح آگاهی مردم از طعم ، بو و خواص توت فرنگی رشد سریع و قابل توجهی دارد .
تاریخچه توت فرنگی در ایران
در جنگل های شمال ایران توت فرنگی وحشی به طور فراوان یافت می شود که میوه ریز و بیشتر مصرف محلی دارد . اولین رقم اصلاح شده در زمان صدارت اتابک اعظم از فرانسه به ایران وارد شد و به همین منظور یکی از ارقام بسیار قدیمی ایران به نام اتابکی خوانده می شود .