چكيده
شدت تنش گرمايي با سطح دما و رطوبت محيط پيرامون بستگي دارد. دامنه آسايش گرمايي از 13- تا 25 درجه سانتيگراد مي باشد. در اين دامنه دمايي،آسايش حيوان بهينه بوده و دماي بدن او بين 4/38 درجه و 4/39 درجه مي باشد. تنش گرمايي در دماي 38 درجه سانتيگراد و رطوبت 50 درصد ايجاد شده و باعث افزايش توليد اسيدهاي چرب فرار در شكمبه،افزايش له له زدن،كاهش مصرف خوراك و اسيدوز شكمبه اي مي شود. در دوره ي تنش گرمايي- رطوبتي عواملي مانند،كاهش مصرف ماده خشك با كاهش نسبت مصرف علوفه، سطوح بالاي كربوهيدراتهاي قابل تخمير، كاهش نشخوار، كاهش ترشح بزاق ، كاهش قدرت بافري شكمبه به علت افزايش خروج دي اكسيد كربن با هواي بازدم و كاهش pH شكمبه باعث بروز اسيدوز شكمبه مي شوند، نشان داده شده كه اسيدوز شكمبه اي موجب تخريب ديواره ي شكمبه، توليد مواد سمي توسط باكتري ها كاهش هضم فيبر،كاهش مصرف خوراك، كاهش سنتز پروتئين ميكروبي، كاهش توليد و در نهايت باعث لنگش و كاهش بازده تبديل غذايي مي شود به علاوه ، ثابت شده اسيدوز بر وضعيت كلي سلامت و بهداشت حيوان،باروري و توليد مثل و طول عمر گاو تاثير گذار مي باشد. به منظور كاهش تغييرات فيزيولوژيكي ناشي از تنش گرمايي- رطوبتي به ويژه اسيدوز شكمبه اي راهكارهاي متعددي ارائه شده كه از جمله آن مي توان به تغذيه جيره هاي داراي انرژي بالا و علوفه هاي با كيفيت مناسب و مديريت جايگاه اشاره كرد.
شدت تنش گرمايي با سطح دما و رطوبت محيط پيرامون بستگي دارد. دامنه آسايش گرمايي از 13- تا 25 درجه سانتيگراد مي باشد. در اين دامنه دمايي،آسايش حيوان بهينه بوده و دماي بدن او بين 4/38 درجه و 4/39 درجه مي باشد. تنش گرمايي در دماي 38 درجه سانتيگراد و رطوبت 50 درصد ايجاد شده و باعث افزايش توليد اسيدهاي چرب فرار در شكمبه،افزايش له له زدن،كاهش مصرف خوراك و اسيدوز شكمبه اي مي شود. در دوره ي تنش گرمايي- رطوبتي عواملي مانند،كاهش مصرف ماده خشك با كاهش نسبت مصرف علوفه، سطوح بالاي كربوهيدراتهاي قابل تخمير، كاهش نشخوار، كاهش ترشح بزاق ، كاهش قدرت بافري شكمبه به علت افزايش خروج دي اكسيد كربن با هواي بازدم و كاهش pH شكمبه باعث بروز اسيدوز شكمبه مي شوند، نشان داده شده كه اسيدوز شكمبه اي موجب تخريب ديواره ي شكمبه، توليد مواد سمي توسط باكتري ها كاهش هضم فيبر،كاهش مصرف خوراك، كاهش سنتز پروتئين ميكروبي، كاهش توليد و در نهايت باعث لنگش و كاهش بازده تبديل غذايي مي شود به علاوه ، ثابت شده اسيدوز بر وضعيت كلي سلامت و بهداشت حيوان،باروري و توليد مثل و طول عمر گاو تاثير گذار مي باشد. به منظور كاهش تغييرات فيزيولوژيكي ناشي از تنش گرمايي- رطوبتي به ويژه اسيدوز شكمبه اي راهكارهاي متعددي ارائه شده كه از جمله آن مي توان به تغذيه جيره هاي داراي انرژي بالا و علوفه هاي با كيفيت مناسب و مديريت جايگاه اشاره كرد.